فواید و اهمیت شروع تغذیه طی ساعت اول تولد
شروع تغذیه با شیر مادر طی یک ساعت اول تولد، اولین و حیاتیترین گام برای کاهشی مرگومیر شیرخواران و کودکان است. مطابق آمارهای موجود از ۱۳۶ میلیون تولد نوزاد در سال تقریباً ۴ میلیون از آنها در طول ماه اول عمر میمیرند که حدود ۹۸ درصد از آنها در کشورهای کمتر توسعهیافته و یا فقیر متولد شدهاند. مطالعهای که در سال ۲۰۰۷ انجامشده نشان میدهد که اگر تمام مادران ظرف یک ساعت اول تولد، تغذیه با شیر مادر را شروع و منحصراً شیرخوارشان را تا ۶ ماه از شیر خود تغذیه نمایند، جان ۱ میلیون از ۴ میلیون نوزاد حفظ میشود.
برای اولین بار محققین در منطقه روستایی غنا دریافتند که نوزادانی که تغذیه با شیر مادر را ظرف ساعت اول تولد شروع میکنند، احتمال بقاء آنها در دوره نوزادی بیشتر از نوزادانی است که شیر مادر را بهموقع شروع نمیکنند بهطوریکه نوزادانی که تغذیه با شیر مادر را پس از ۲۴ ساعت اول تولد شروع میکنند احتمال مرگشان نسبت به نوزادانی که شیر مادر را ظرف ساعت اول شروع نمودهاند ۲/۵ برابر بیشتر است.
همچنین در این مطالعه مشخص شد که نوزادانی که با غذاهای کمکی و یا شیری بهجز شیر مادر در ماه اول تغذیهشدهاند احتمال مرگ آنها نسبت به شیرخوارانی که منحصراً با شیر مادر تغذیه میشوند ۴ برابر بیشتر است و درنهایت نتیجهگیری شده است که اگر تغذیه انحصاری با شیر مادر از روز اول تولدش شروع شود از ۱۶ درصد مرگ نوزادان و اگر تغذیه انحصاری با شیر مادر در ساعت اول تولد شروع شود از ۲۲ درصد مرگ در آنها پیشگیری میشود.
شروع بهموقع تغذیه با شیر مادر برای مادر و نوزاد مزایای بسیاری دارد. ازجمله:
- آغوز یا کلستروم برای نوزاد بسیار مغذی است. نیاز نوزاد در این هنگام خیلی کم است و قطرات کم آغوز نیز برای او کافی است. آغوز سرشار از عوامل ایمنیبخش است و اولین واکسن نوزاد محسوب میشود که او را در برابر بسیاری از بیماریها حفاظت کرده و به تنظیم سیستم ایمنی در حال تکامل نوزاد نیز کمک میکند. آغوز حاوی فاکتورهای رشد است که به تکامل و عملکرد مؤثر روده نوزاد کمک کرده و ورود میکرو ارگانیزمها و آلرژن ها را به بدن نوزاد مشکل میسازد. آغوز سرشار از ویتامین A است که برای حفاظت از چشمها و کاهش عفونتها اهمیت دارد و از طرفی با تحریک عمل دفع، به پیشگیری از زردی نوزاد کمک میکند.
- به تولید شیر کافی برای تغذیه بعدی و همچنین پیشگیری از بروز هیپو گلیسمی کمک میکند.
- رفلکسی مکیدن نوزاد را (که در طول یک ساعت اول بسیار قوی است) برای گرفتن صحیح پستان بکار میاندازد. این مزیت به انقباض رحم و خروج جفت و کاهش خونریزی مادر کمک میکند.
- امکان تماس پوست باپوست مادر و نوزاد را فراهم میکند و گرمای موردنیاز نوزاد را بهویژه برای نوزادان نارسی و کموزن تأمین میکند.
- برای نوزادان کموزن مفیدتر است چون احتمال مرگومیر آنها بیشتر است و به هنگام تولد به حمایت بیشتری برای خوب مکیدن نیاز دارند.
یادآور میگردد که پس از زایمان طبیعی و یا سزارین بابی حسی موضعی، تغذیه با شیر مادر را اغلب میتوان بلافاصله شروع نمود. پس از سزارین با بیهوشی عمومی، تغذیه با شیر مادر میتواند ظرف چند ساعت اول بهمحض هشیاری مادر انجام شود.