Task 1 40% Complete
Task 2 20% Complete
Task 3 60% Complete
Task 4 80% Complete
بهطورکلی بدن انسان چه در حال حرکت و چه در حال سکون باید در وضعیت مناسبی قرار گیرد. این مسئله برای کلیه انسانها مصداق دارد. اما در بارداری و حتی چندین ماه پس از زایمان این امر حائز اهمیت زیادتری میشود. چراکه طی دوران مذکور کمر و عضلات لگن آسیبپذیر میشوند. برای پیشگیری از مشکلات طولانیمدت کمر و عوارض ناشی از فشارهای وارده به عضلات تحت کشش در بارداری، برای ایستادن، راه رفتن، نشستن، برداشتن اجسام و جهت انجام فعالیتهای روزمره شغلی و زندگی باید اصول خاصی را رعایت کرد که این اصول بهعنوان اصول اصلاح وضعیت در دوران بارداری نامیده میشود. قرار دادن بدن در وضعیت مناسب در بارداری و حتی چندین ماه پس از زایمان این امر حائز اهمیت زیادتری میشود. چراکه طی دوران مذکور کمر و عضلات لگن آسیبپذیر میشوند.
سرتان را صاف بگیرید و چانه خود را بهصورت افقی نگهدارید و بدن را در یک خط مستقیم قرار دهید. شانهها به سمت بالا و عقب کشیده شود. عضلات باسن به سمت جلو کشیده شود تا پشت صاف شود همانند حالتی که میخواهید شکم و باسن را به هم نزدیک کنید و وزن بدن بهطور مساوی بین دوپا تقسیم شود.
نزدیک صندلی قرارگرفته، دستهای خود را بر روی دسته صندلی قرار داده و روی صندلی بنشینید و بهتدریج عقبرفته تا کاملاً به پشتی صندلی تکیه کنید. از یک ملحفه تاشده یا بالش کوچک (کوسن) برای پر کردن فضای خالی کمر استفاده نمایید. برای جلوگیری از آویزان ماندن پاها میتوانید پاها را بر روی یک چهارپایه یا زیر پایی قرار دهید. از پا روی پا انداختن اجتناب کنید. برای بلند شدن از صندلی، دسته صندلی را گرفته و بهآرامی خود را به لبه صندلی رسانده و با منقبض کردن عضلات کف لگن و شکم همزمان با بازدم از روی صندلی بلند شوید. درصورتیکه صندلی بدون دسته باشد با قرار دادن کف دستها بر روی رانها، روی صندلی بنشینید و یا بلند شوید.
رعایت این نکته ضروری است که ستون فقرات باید کاملاً صاف باشد و گودی کمر توسط بالش کوچک تحت حمایت قرار گیرد و در صورت نشستن طولانیمدت، پاها را کمی بالاتر از سطح زمین قرار دهید. برای بلند شدن از زمین باید روی دستها و زانوها برخیزید (به حالت چهاردستوپا) بهطوریکه دست خود را بر روی یک زانو بفشارید و از دست مخالف برای حمایت استفاده کنید. سپس پاها را صاف کرده و بلند شوید.
ابتدا به وضعیت نشسته روی زانو قرار بگیرید. پشت را صاف کنید و برای به حداقل رسانیدن خمیدگی عضلات پشت کمر از عضلات پا استفاده کنید. برای بلند کردن اجسام از هر دودست کمک بگیرید. بهتر است بار سنگین حمل نکنید و در صورت لزوم وزن بار یا شئ را بین دودست تقسیم نمایید.
بعد از ماه چهارم بارداری وضعیت خوابیدن اهمیت بسیاری دارد بهطوریکه برای خونرسانی بهتر به جفت، از صاف دراز کشیدن به پشت (طاقباز) منع میشود. خوابیدن به پهلو بر روی یک تشک سفت مناسب است. پای رویی خمیده و بر روی یک بالش کوچک قرار بگیرد. استفاده از ملحفه تاشده زیر شکم احساس راحتی ایجاد میکند. در صورت تمایل میتوانید بازوی رویی را خمیده و بر روی یک بالش کوچک قرار دهید. برای جابجا شدن از یک پهلو به پهلوی دیگر ابتدا هر دو زانوی خمشده را به هم نزدیک کرده و با چرخش همزمان زانوها با کل بدن به آهستگی تغییر وضعیت دهید (کف پاها در تماس با تشک است). دوش آب گرم و نوشیدن یک لیوان شیر گرم قبل از خواب را توصیه میکنیم. برای برخاستن از رختخواب در حالت خوابیده به پهلو، پاها را خمیده در کنار هم قرار داده و با تکیهبر روی دست و آرنج، بنشینید. سپس پاها را از کنار تخت آویزان کرده و به آهستگی بایستید.
ماندن در یک وضعیت ثابت به مدت طولانی (نشستن، ایستادن و ...) توصیه نشده و بهتر است هر از چند گاهی تغییر وضعیت داده شود.
در هر شرایط و تغییر وضعیتی که به شکم فشار وارد میشود انقباض همزمان عضلات کف لگن و شکم همراه با بازدم را فراموش نکنید. تغییر وضعیت بهآرامی صورت گیرد و از حرکات سریع و ناگهانی (تغییر حالت خوابیده به نشسته یا نشسته به ایستاده) پرهیز کنید.